26/05/20 - 20:18 ip


Kirjoittaja Aihe: Rusakkokaato Äimärautiolla  (Luettu 2813 kertaa)

JuhaSA

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 1138
Rusakkokaato Äimärautiolla
« : 27. Helmikuu, 2013 - 00:01:12 »
Tänään arpaonni suosi allekirjoittanutta keskikokoisen rusakon muodossa Äimärautiolla. Muu porukka oli ehtinyt jahdinaloitukseen paria miestä lukuunottamatta hetkeä ennen kuin saavuin ja kaikki ruokinnat oli jo miehitetty. Eipä hättää, olinkin ajatellut jo passipaikakseni Äimäraution tienpuoleista päätyä, sitä missä mettäjäniksillä on ollut aronianmarjapeijaiset.

Hissunkissun vaapulavissun sitten vaan kohti autotien päätyä niin etten hätistele jo ruokinnoilla passittelevia kanssaveljiä. Tutkin hieman maastoa ja huomasin että Asterintien päädyssä oli jälkee ku antiikin rooman hevosajoissa konsanaan, leveet tamppiurat ja papanaa pitkin marjapensaiden juuria.  Siihen sitten hetken pyöriskelyn jälkeen passiin sen poikkitien olevan puomin ja pensasaidan kulmaukseen, mietin että laiskapoika voi istuskella vaikka puomilla jos alkaa jalka tärrään kesken jahdin :)

Kulma oli aika hyvä koska pystyisin tilanteen tullen ampumaan kaikkiin mahdollisiin suuntiin, paitti en tietenkään vasemmalla olevan pensasaidan läpi. Lisäksi hahmo sulautui varmaan aika mukavasti puisen puomin ja pensasaidan kulmaan.

Meni varmaan jotain puolituntia kun ensimmäinen havainto isosta metsäjäniksestä, tosin liian kaukana, matkaa taisi olla se 50-60 metriä. Seuraavaksi meni rusakko vielä vähän kauempaa ohi kohti metsästysalueen takarajaa Asterintien suuntaisesti. No johan on liikennettä ajattelin ja laitoin Artollekkin nappikuulokkeen kautta viestiä että nyt on raakasti elukkaa hyppyyssä.

No siinä hetki vielä vierähti kun havaitsin rusakon joka tulee valoristeykseen, kääntyy kohden pensasaidankulmaa ja sillä on meininki lähtee ojanpenkan vierttä passipaikkaa kohden. Arto siinä samalla ilmoitteli muun porukan kokoontuvan ja lähtevän tulemaan kohden autotien päätyä. Tangentilla näppäsin kolme painallusta merkiksi etten voi ny oikeen puhuu :D

Sitten sitä tuuria jota on kahdenlaista. Nyt mun kannalta sitä parempaa ja rusakon kannalta sitä huonompaa, koska eläin lähti kuin lähtikin tulemaan pensasaidan vierttä suoraan kohti passipaikkaa.

Kun matka alkoi kaveta noin 15 metriin aloitti tonttuorkesteri oman rumpu ja drumpettiorkesterinsa. Tum tum tum tako korvissa kun adrenaliinipiikki jyräs yli. Tuttu juttu, ok ja tajusin että nyt ei hötkyillä, tasataan syke. Rusakko istahti siihen 15 metriin about ja päätin että vielä ei vaistojousi laula, päästän lähemmä. Eläin jatkoikin matkaa tiheää pensasaitaa vasten ja alkoi lähestyä noin 10-8m matkalle, siihen istahti ja painui pikkaisen kyyryyn. OK, tuosta jos tulee lähemmäs niin se mut huomaa –mietin. Kulma oli kohtuullinen, eläin puoliksi piirty valkoista hankee vasten ja loppuosakin oli tummaa pensasaitaa vasten vielä nähtävissä.
Tonttuorkesteri oli väsynyt takomaan ja sain itteni koottua ns ampumavalmiiksi, sykekkin oli siis siedettävällä tasolla. Rauhallinen jousennosto ja katse saaliissa, jännitys ja sekunnin parin tähtäys ja vapautus!

Kuului KOPS ja rusakko ponkaisi tai lensi noin metrin tulosuuntaansa ja jäi pehmeään ojanpohjalumeen. Muutama hidastunut sekunti ja tajusin ampuneeni rankaosuman koska eläin ei päässyt enää liikkeelle, yritti kyllä nousta pakolaukkaan mutta pehmeässä ojanpohjalumessa rankaosuman saaneena tilanne oli aika selvä. Nopeasti toinen nuoli mukaan ja metrinpäähän josta lopetus lapaluiden väliin. Onneksi ei tarvinnut sen kauempaa eläimen kärsiä. Arvioisin koko tilanteen olleen ohi noin 20 sekunnissa.
Tupakaksi ja oottelin muun porukan paikalle.

Ainoa harmittava juttu oli se että suolistuksen jälkeen elukkaa nylettäessä huomattiin iso mätänevä alue eläimessä ja ikävä kyllä turkin alta löytyi markivä ruhjealue (oli myös edennyt lihaskalvon läpi lihaan saakka), sekä lihassa yhdessä kohden värimuunnosta yms, sekä jonkinlainen vaalea isohko pahkura/kasvain?? Päätin etten ota riskiä ja laita ruskia sapuskaksi. Ikävä juttu, mutta jospa Ari saisi siittä sitten haaskalle soppelia evästä petoeläimille, hyvä kun kelpasi :)

Seuralle siittä saadaan ainakin se paljon kaivattu kaatotilastomerkintä ja itselleni tietty lisää kaatokokemusta. Hermo piti passelisti ja erityisen tyytyväinen olin siihen että maltoin päästää elukan ns varmalle matkalle eli juuri sille etäisyydelle miltä olen kotona kellarissa reenannut sekä valot päällä että hämärässä/puolipimeellä.

Sting Rayn kanssa ampuessa oon havainnut että osumat tuppaa nousemaan liikaa, ehkäpä säädän nokkipaikkaa kauden jälkeen hieman että napsuu noin 5cm alemma. Nyt laukaustarkkuus riitti, mutta hieman alemmas ja vasemmalle olisi tiennyt täydellistä vitaalilaukausta. Tosin rankaosuma on sata kertaa parempi kuin paha haavakko.

Tälle kaudelle kaksi riistalaukausta ja kaksi kaatoa, ehkä sitä on jottain sitten paksuun kalloonsa saanu survottua siittä miten ammutaan ja missä tilanteessa.
Eläimelle hiljainen kiitos ja pahoittelut tapahtuneen johdosta.« Viimeksi muokattu: 27. Helmikuu, 2013 - 00:16:10 kirjoittanut JuhaSA »
52" Bodnik Kiowa 1 piece Recurve

JuhaSA

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 1138
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #1 : 27. Helmikuu, 2013 - 08:39:08 »
Onnistumisen ilo näkynee uskomattomiin mittoihin venyneestä jaffanaamasta.

Tosin eläimen kuolemassa ei ole mielestäni mitään coolia tai machoa, mutta kovan yrittämisen jälkeen on pakko vähän hymyillä.[ylläpito on poistanut liitteen]
52" Bodnik Kiowa 1 piece Recurve

Arto_Y

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 7423
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #2 : 27. Helmikuu, 2013 - 09:51:06 »
Laitetaan nyt isompikin kuva:Lainaus
Onnistumisen ilo näkynee uskomattomiin mittoihin venyneestä jaffanaamasta.

Tosin eläimen kuolemassa ei ole mielestäni mitään coolia tai machoa, mutta kovan yrittämisen jälkeen on pakko vähän hymyillä.

Ei siinä eläimen kuolemassa myöskään ole mitään väärää silloin, kun ollaan oikealla asialla eikä "huvikseen" tappamassa. Vaikka eläimen kohtaloonkin voi samaistua, ei metsästäjän kokemassa onnistumisen ilossa ole mitään väärää. Epäkunnioittavuus riistaeläintä kohtaan on toinen asia ja sitä näkee turhan paljon jenkkivideoissa.

Onnittelut vielä kerran!

JuhaSA

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 1138
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #3 : 27. Helmikuu, 2013 - 10:11:51 »
Jep, mukavaa kun laitoit kuvan, saan napattua sen tuosta omalle koneelleni muisoksi.
52" Bodnik Kiowa 1 piece Recurve

Smirkelimies

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 387
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #4 : 27. Helmikuu, 2013 - 11:55:22 »
Oho, olipa mukava päätös kaudelle.

JuhaSA

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 1138
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #5 : 27. Helmikuu, 2013 - 12:27:08 »
Ei se kausi vielä oo ohi ;)  Joo, aina se on hieno tunne kun onnistuu. Harmi vaan että lihat nyt meni harakoille.
52" Bodnik Kiowa 1 piece Recurve

Ari_S

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 440
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #6 : 27. Helmikuu, 2013 - 17:22:32 »
Näädille ne menee, ;D harmi että oli sairas eläin mutta se ei saaliin arvoa laske, joskus käy näin parempi onni ensi kerralla. ISOT ONNITTELUT JUHALLE KAADOSTA!  :D

Varjaagi

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 7406
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #7 : 27. Helmikuu, 2013 - 19:02:43 »
Arto lähetti mulle tuonkuvan illalla mutat en tunnistanut tuota ampujapallinaamaa siitä - ihan niin kuin batmannin Jokeri...?
Hymy on kyllä ansaitusti leveä kuin hangon keksi!
 
Sen verran sain selvää että kaatajalla oli musta vaistojousi joten onkos se nyt niin että vaistokamppeilla tapetaan ja taljoilla leikitään tappajaa... ;) :D

Kun sitten arton uudesta tekstarista selvisi että kyseessä on Juha niin heti tuli mieleen että takos nyt kunnolla kun rauta on kuumaa eli menisi nyt sinne mökkkipassiinkin samoilla verisillä käsillä niin ei olisi tarvinnut sotkea niitä kahteen kertaan... :D

Minä lähden tuossa 9 maissa kaverin hevostilalle Veli-Pekan kanssa josko sieltä tulisi vaikka saalista tai jotakin hassuja kokemuksia - tenkueyskä on ohi joten jotakin mahdollisutta on saadakin jotakin.
« Viimeksi muokattu: 27. Helmikuu, 2013 - 19:04:34 kirjoittanut Varjaagi »
"Varjaagi - asiallista koirailua jo vuodesta 1960."

JuhaSA

 • OSJM
 • *****
 • Viestejä: 1138
Vs: Rusakkokaato Äimärautiolla
« Vastaus #8 : 27. Helmikuu, 2013 - 19:40:05 »
Onnea jahtiin, ite raahaudun mökille.....kerran vielä!
52" Bodnik Kiowa 1 piece Recurve